Care e valoarea unei vieti umane?

C

E o poveste despre Steve Jobs si Wozniak care ma obsedeaza. Am citit-o in cartea lui Isaacson, cred. O redau din memorie, detaliile sunt mai putin importante.

Suna cam asa. Era pe la finalul anilor ’70 si tocmai lansau un sistem nou de operare. Jobs era nemultumit ca nu puteau sa scada timpul de bootare mai jos de doua minute. Wozniak ii spunea ca nu e chiar o mare problema.

Jobs ii intreba: Daca ti-as spune ca treaba asta ar salva viata a 3 oameni in fiecare an ce ai zice?
Wozniack ii spune: “Cum asa?”

Jobs se apuca si calculeaza ca la baza instalata de niste sute de mii de calculatoare, care sunt bootate zi de zi, diferenta de un minut inseamna vreo 250 de ani, adica peste durata medie de viata a 3 oameni.

Am refacut si eu calculul acum pentru 500K calculatoare. Inseamna 4.6 vieti omenesti.

Wozniack s-a dus iar la ingineri si au scos un timp de bootare de 45 de secunde.

De ce ma obsedeaza chestia asta?

Ma obsedeaza faptul ca la butoane sunt niste oameni care nu inteleg cat de mari sunt deciziile pe care le iau. Cat de mari sunt efectele pentru prezent si pentru viitor.

De pilda:

1. Noi avem dublul mediei europene la morti in accidente pe sosele. Aproximativ 2000 pe an.
Daca am avea niste masuri mai bune in domeniul circulatiei si niste autostrazi, am avea cu 1000 de morti mai putin. 1000 de vieti. Adica cati oameni incap in vreo 12-15 blocuri normale. In zece ani un cartier intreg. Sau o comuna cu pretentii de orasel.

2. Noi avem 12000 de infectii nosocomiale pe an. Raportate. Adica cele care sunt atat de grave incat nu pot fi musamalizate. Daca rata mortalitatii este de 1% asta inseamna 120 de morti pe an. Daca s-ar reduce la media europeana am mai salva 60 de oameni.

3. Guvernul Dancila da din burta 2 zile de concediu in plus. Ca sa fie platite aceste zile pentru cei 1.35 milioane bugetari este nevoie de 900.000 de zile de munca in economia reala. 90 de oameni trebuie sa munceasca timp de 40 de ani pentru aceasta chestie.

4. Primaria da pomeni cu vacante in Grecia de 400.000 de euro. Asta mai inseamna tot ce munceste un om (tot ce mananca, tot ce da copiilor, tot ce plateste ca impozite) intr-o viata (de la 25 de ani la 65 de ani).

Si as putea continua.

Ce ma terorizeaza este exact asta. Noi radem de tricoaie, m***, dezacorduri, genuche, rachete balistice, Pristina in loc de Podgorita sau invers. Tot felul de chestii d-astea.

Radem de ne prapadim, radem nervos, radem ca sa nu plangem, radem ca sa pastram coeziunea, radem ca sa ne dam un sens, radem ca sa nu innebunim.

Dar oamenii astia, zi de zi, omora oameni.
Daca ai lua si ai insira toate cadavrele pe care le produc astia intr-un an cred ca am vorbi poate de 10.000 de oameni. Stadioane intregi de victime ale cretinatatii si nesimtirii, ale dorintei de putere si ale incapacitatii de a o folosi pentru binele tuturor.

Catalin Tenita

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta

admin

Get in touch

Quickly communicate covalent niche markets for maintainable sources. Collaboratively harness resource sucking experiences whereas cost effective meta-services.