FIECAREVOT

In iunie 2016, o data cu alegerile locale din Bucuresti am inteles un lucru foarte simplu. Conteaza fiecare vot. Si conteaza cine supravegheaza procesul si cine le numara. La numatoarea pentru primaria sectorului I au existat suficiente dubii (anomalii statistice) sa intelegem ca existenta unor observatori independenti in sectiile de vot nu este un moft. De existenta acelor observatori poate depinde chiar rezultatul alegerilor. Asa a inceput FiecareVot.

A fost un proiect de creare a unei coalitii pentru monitorizarea votarii, la alegerile din decembrie 2016. Un proiect in care pentru prima data organizatiile prestigioase (Funky Citizens, Expert Forum, CSD, CRS) si-au pus resursele la comun si impreuna cu cetateni din societatea civila au reusit sa atraga substantial mai multi observatori decat la alegerile electorale. Au fost peste 1500 de observatori din partea FiecareVot in sectii. Peste 80% dintre ei au fost observatori pentru prima data.

OUG 13 & INSIGNELE #REZIST

Dupa alegerile din decembrie 2016 am crezut cu totii ca vom avea ragazul sa incepem proiecte pe termen lung.
Geeks fiind, ne faceam socoteala ca trebuie sa rezolvam cumva cu transparenta executiilor bugetare si a cheltuirii banului public. La finalul lui ianuarie deja discutam temeinic intr-un grup de circa 30 de oameni, din organizatii neguvernamentale si din zona de IT, cum sa procedam.

Din pacate sperantele noastre de a ne concentra exclusiv pe proiecte pe termen lung, proiecte care sa ne racordeze la problematica moderna, s-au terminat in data de 30 ianuarie 2017.

Atunci, o data cu OUG13 – cea prin care ar fi fost dezincriminat abuzul in serviciu, a inceput lungul conflict intre puterea politica si societatea civila.

Atunci, in zilele din piata, am inteles ca trebuie sa purtam mai degraba costumul de pompier, decat cel de zidar, cel putin pentru o perioada.

Primul nostru gest a fost sa ne gasim un simbol identitar. Am facut colecta publica (peste 12.000 de euro) si am dat o forma fizica simbolului miscarii #rezist. Pe baza designului creat de cei de la Declic, am facut peste 42.000 de insigne #rezist.
Le-am trimis in zeci de orase din tara si zeci de orase din strainatate. Am dat forma unei idei.

MOCIRLA.RO – CATALOGUL DE DECLARATII ABERANTE

In acelasi timp am pornit un mic proiect de monitorizare a declaratiilor de tip fake-news, a declaratiilor jignitoare sau a celor aberante pornite de politicieni: mocirla.ro

PRIMUL SONDAJ DESPRE PROTESTELE LUI FEBRUARIE 2017

Din colecta publica stransa atunci, in zilele fierbinti ale unui februarie rece, am facut si un sondaj de opinie sociologic. Am vrut sa intelegem cum se raporteaza lumea la acest protest de o amploare cum nu mai vazus societatea de la Revolutia din ’89. (De pus link la sondaj aici si la materiale de presa, comuncat, fotografie)

FONDUL PENTRU DEMOCRATIE

In martie 2017, ne-am dat seama ca lupta noastra va fi de durata, desi societatea a reusit sa respinga intrarea in vigoare a OUG13. Ne-am dat seama ca trebuie sa adunam resurse financiare pentru cei care sunt dispusi sa isi asume proiecte de schimbare civica. Si pentru ca comunitatea 600 pentru Romania initiata de Valeriu Nicolae avea o idee similara am pornit impreuna Fondul pentru Democratie.

Fondul Pentru Democratie este primul fond civic de tip seed din Romania. Mecanismul este simplu: toti contirbuitorii care fac o donatie recurenta pot sa decida, alaturi de un board de profesionisti, care sunt proiectele de finantat. Suntem circa 250 de finantatori recurenti si circa 800 one time. Cu fondurile stranse (circa 60.000 de euro) am reusit sa finantam pana acum, in trei runde, un numar de aproxivativ 15 proiecte

SI CEVA PENTRU COPII ?

In paralel, in perioada mai-iunie 2017, din fondurile ramase din crowdsourcingul pentru insignele #rezist, am reusit sa oferim cursuri de dans modern si de descoperire prin poveste pentru circa 30 de copiii din centrele de plasament ale sectorului 1.
A fost un proiect de suflet, in speranta ca din lupta noastra pentru valori poate sa se nasca un viitor mai bun pentru toata lumea. Ca poate macar un copil isi va aduce aminte, cand va fi mare, de niste clipe placute din copilarie.

LUPTA PENTRU JUSTITIE

A urmat apoi un an in care din pacate a trebui ca eforturile noastre civice (de fapt ale intregii societati) sau concentrat pe respingerea asaltului asupra justitiei si asupra statului de drept.

Am participat alaturi de colegii nostri civici de la #Rezistenta, Coruptia Ucide, Initiativa Romania, precum si grupurile civice din tara la zeci de activitati in directia asta.

Am discutat cu presa straina.
Am scris pentru a motiva oamenii si a le explica miza jocului.
Am participat la intalnri in Bucuresti si la Bruxelles cu reprezentanti europeni sau americani aflati in vizite de informare.
Am redactat si semnat scrisorile deschise trimise de societatea civila acestora sau autoritatilor statului roman incercand calea dialogului bazat pe adevar.

Am venit cu conceptele creative pentru actiuni de protest:

RomaniaMoare din pricina coruptiei – in data de 1 decembrie 2017, o data cu intrarea in anul centenar

Justitia Orbita – un flashmob de amploare preluat pe principalele canale straine MULTUMIRI +3500
O actiune de apreciere a celor peste 3500 de magistrati care au luat pozitie impotriva modificarilor de natura a aduce atingere independentei justiei.

Precum si altele.

Am sustinut proiecte de jurnalism independent precum SaFieLumina.

Ne-am facut berile noastre (mult prea putine) in care am incercat sa cream cat mai multe punti intre civic si antreprenorial, intre geeks si creativi doritori sa puna un pic de efort in slubja societatii.

BANII NOSTRI

Proiectul nostru de analiza (gazduit pe Facebook) a generat zeci de articole despre utilizarea banilor publici pentru achizitia de telefoane scumpe, de vacante ascunse sub numele de conferinte de perfectionare, etc

ACTIUNI ONLINE, ACTIUNI OFFLINE

In noiembrie 2017, cand a devenit limpede – in intalnirea PSD de la Herculane – ca acestia vor utiliza ca notiunea de “statul paralel” pentru a-si justifica asalturile asupra institutiilor din justitie, a ong-urilor si a societatii civile. Am creat StatulParalel.ro – un site-manifest, care s-a viralizat foarte rapid ajungand sa aiba in varf peste 120.000 de vizitatori zilnici.

Romania, ce urmeaza?

In februarie 2018, la un an de la protestele prilejuite de OUG13 am lansat un studiu  realizat de cei de la Cult Research si finantat partial de Fondul pentru Democratie cu privire la corelatiile socio-demogratice/politice si valorile economice sustinute.

CONGRES EXTRAORDINAR AL STATULUI PARALEL

Cu ocazia lui 1 Aprilie 2018, dupa congresul PSD, am organizat si pentru noi – cei acuzati “stat-paralelism” – un Congres Extraordinar Al Statului Paralel, alaturi de prietenii de la Funky Citizens. O intalnire prieteneasca, un carnaval cu discursuri umoristice, cu bere si cu titulaturi comice pentru fiecare participant.
“Don’t let the bastards grind you down!” ?

MITING CU JAPCA?

Pe 5 iunie 2018, o data cu anuntarea contra-manifestatiei PSD (“Jos Statul Paralel!”) ,am primit multe semnale cu privire la modalitati de convingere neortodoxe (daca nu chiar ilegale) in directia participarii la acel miting. Am pornit asadar o platforma de raportare numita MitingcuJapca.ro.

In saptamana dinaintea mitingul acest site a fost viralizat de zeci de mii de ori (depus statisticile din Facebook Debug). A strans peste 600 de raportari de abuzuri. A avut peste 600.000 de vizitatori unici (cat cat 5 mitinguri PSD).
A ajuns la stirile nationale si cele locale.
Iar mitingul PSD a inceput cu intrebarea retorica “Ati fost adusi cu japca?”

ABUZURILE JANDARMERIE 

Un sistem similar de raportare am lansat datorita reprimarii violente a mitingului din 10 august 2018. Pe AbuzurileJandarmeriei.ro, incercam sa centralizam toate plangerilor oamenilor (peste 200), sa oferim acces jurnalistilor la martori oculari ale evenimentelor si sa conturam o strategie juridica pentru a sustine in instanta victimele si pentru a impiedica abuzuri similare pe viitor.

#OAMENINOI IN POLITICA

Tot in august 2018 am inceput sa lucram impreuna cu colegii nostri din zona civica si politica la un proiect de initiativa cetateneasca pentru imbunatatirea legilor electorale (OameniNoi.ro).
Prin aceasta initiativa ne dorim deschiderea pietei electorale catre oameni noi – care cei care nu fac parte dintr-un aparat de partid, dar care au dobandit experienta profesionala utila la nivelul comunitatilor locale si la nivelul central.

FAMILIA ELECTORALA ?

In septembrie puterea politica a decis sa tina referendumul de modificarea Constitutiei in directia definirii familiei traditionale.
Asa ca am reactivat Fiecare Vot si acum ne pregatim de neasteptata observatoriada de toamna.

Start typing and press Enter to search