Analize și sondaje sociologice

În pline proteste de stradă, Geeks for Democracy a făcut crowdfunding printre membri pentru a comanda un sondaj care sa raspunda unor intrebari legate de optiunile electorale.

Studiul, intitulat „România 2017” a fost realizat de ISSPOL (date culese în intervalul 7-11 februarie) și sprijinit de asociațiile Centras și Funky Citizens.

Acest sondaj a fost primul sondaj statistic national comandat de o organizatie a societatii civile si finantat printr-un efort de crowdsourcing.

Datele brute ale sondajului au fost puse la dispozitia cercetatorilor din domeniul stiintelor sociale pentru a fi analizate si pentru un maxim de transparenta.

La final de 2017 am sprijinit realizarea unui studiu de segmentare politică care face, prin prisma valorilor sociale, politice și economice relevate, un profil complex al cetățeanului român.

Analiza cluster a descoperit 5 grupuri structurate pe 2 axe in functie de dimensiunea economica (stanga-dreapta) si cea a valorilor sociale (traditionalism – progresism) cu atitudini consistente si cu preferinte electorale distincte.

Studiul a fost desfășurat în septembrie 2017, prin metoda CATI. Marja de eroare estimată = +-3%.

Studiul a fost realizat de Institutul de Studii Sociale și Politice și finanțat prin contribuție deschisă de participanții la Fondul pentru Democrație.

“O singură Românie” – studiu amnistie și grațiere lansat în decembrie 2018, pentru a afla care este percepția românilor despre justiție și corupție.

Conform participanților la sondaj, 9 din 10 români nu sunt de acord cu amnistia și grațierea în cazul actelor de corupție iar 87% dintre cei care au votat PSD-ALDE se opun și ei.

Studiul arata ca in privinta am amnistiei/gratierii, dar si a raportarii la coruptie, exista o singura Românie:

  • 63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupție sunt prea mici;
  • 73% dintre români consideră că viața lor este afectată de corupție în proportie mare si foarte mare;
  • 80% dintre români consideră că lupta anticorupție este importantă pentru ei;
  • 91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene.

.

Start typing and press Enter to search