fpd300

Fondul Pentru Democratie este primul fond civic de tip seed din Romania. Mecanismul este simplu: toti contribuitorii care fac o donatie recurenta pot sa decida, alaturi de un board de profesionisti, care sunt proiectele de finantat.  Cu fondurile stranse (circa 60.000 de euro) am reusit sa finantam pana acum, in trei runde,  peste 15 proiecte.

Totul se întâmplă online, transparent, automatizat, pe o platformă special creată si administrata de voluntarii noștri.

fv300

Fiecarevot.ro este un proiect pentru monitorizarea independenta a votarii, create pentru alegerile din decembrie 2016. O coalitie in care pentru prima data organizatiile prestigioase (Funky Citizens, Expert Forum, CSD, CRS) si-au pus resursele la comun si impreuna cu cetateni din societatea civila au reusit sa atraga substantial mai multi observatori decat la alegerile electorale.

Au fost peste 1500 de observatori din partea FiecareVot in sectii. Peste 80% dintre ei au fost observatori pentru prima data.

Analize și sondaje sociologice

În pline proteste de stradă, Geeks for Democracy a făcut crowdfunding printre membri pentru a comanda un sondaj care sa raspunda unor intrebari legate de optiunile electorale.

Studiul, intitulat „România 2017” a fost realizat de ISSPOL (date culese în intervalul 7-11 februarie) și sprijinit de asociațiile Centras și Funky Citizens.

Acest sondaj a fost primul sondaj statistic national comandat de o organizatie a societatii civile si finantat printr-un efort de crowdsourcing.

Datele brute ale sondajului au fost puse la dispozitia cercetatorilor din domeniul stiintelor sociale pentru a fi analizate si pentru un maxim de transparenta.

La final de 2017 am sprijinit realizarea unui studiu de segmentare politică care face, prin prisma valorilor sociale, politice și economice relevate, un profil complex al cetățeanului român.

Analiza cluster a descoperit 5 grupuri structurate pe 2 axe in functie de dimensiunea economica (stanga-dreapta) si cea a valorilor sociale (traditionalism – progresism) cu atitudini consistente si cu preferinte electorale distincte.

Studiul a fost desfășurat în septembrie 2017, prin metoda CATI. Marja de eroare estimată = +-3%.

Studiul a fost realizat de Institutul de Studii Sociale și Politice și finanțat prin contribuție deschisă de participanții la Fondul pentru Democrație.

“O singură Românie” – studiu amnistie și grațiere lansat în decembrie 2018, pentru a afla care este percepția românilor despre justiție și corupție.

Conform participanților la sondaj, 9 din 10 români nu sunt de acord cu amnistia și grațierea în cazul actelor de corupție iar 87% dintre cei care au votat PSD-ALDE se opun și ei.

Studiul arata ca in privinta am amnistiei/gratierii, dar si a raportarii la coruptie, exista o singura Românie:

  • 63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupție sunt prea mici;
  • 73% dintre români consideră că viața lor este afectată de corupție în proportie mare si foarte mare;
  • 80% dintre români consideră că lupta anticorupție este importantă pentru ei;
  • 91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene.

.

Reacție civică rapidă

statup-paralel

In noiembrie 2017, cand a devenit limpede – in intalnirea PSD de la Herculane – ca acestia vor utiliza ca notiunea de “statul paralel” pentru a-si justifica asalturile asupra institutiilor din justitie, a ong-urilor si a societatii civile.

Am creat StatulParalel.ro – un site-manifest, care s-a viralizat foarte rapid ajungand sa aiba in varf peste 120.000 de vizitatori zilnici.

justitia-oarba

Decembrie 2018. Am ajutat la conceptul si organizarea unui flashmob mut: “Justitia Oarba”. Zeci de oameni au participat si si-au exprimat nemultumirea in tacere, avand ochii si gura acoperite de benzi negre.  

Protestul si mesajul transmis in acea seara a avut rasunet atat in media clasica din Romania, cat si in online, inclusiv international.

romania-moare

Un nou flashmob/protest cu concept creativ: “Romania moare”, de 1 decembrie 2017. Au participat peste 1000 oameni in Piata Victoriei, de ziua nationala a Romaniei. 

22365275_1966243920320961_9089862743658251038_n

O actiune de apreciere a celor peste 3500 de magistrati care au luat pozitie impotriva modificarilor de natura a aduce atingere independentei justiei.

europa-nu-dictatura

Un steag UE uriaș, desfășurat de Ziua Europei, la București, in cadrul protestului “Vrem Europa, nu vrem dictatura”. Mesaje de implicare civica au fost prezente in Piata Victoriei. Evenimente similare s-au desfasurat si in alte orase din tara si diaspora.

protest-10-ianuarie-ateneu-8

Ianuarie 2019. Am participat/sustinut protestul din fața Ateneului, în timpul ceremoniei de preluare a președinției Consiliului UE de către România. Bannerele si mesajele pro UE au atras atentia atat a jurnalistilor straini, cat si a personalitatilor prezente la eveniment.

dans

In perioada mai-iunie 2017, din fondurile ramase din crowdsourcing-ul pentru insignele #rezist, am reusit sa oferim cursuri de dans modern si de descoperire prin poveste pentru aproximativ 30 de copiii din centrele de plasament din capitala. 

insigne

Februarie 2017. In urma unor discutii online, am concretizat ideea de a avea insigne #rezist, ca un mod de solidarizare civica. Am strans 15.000 euro prin crowdfunding, pe care le-am distribuit apoi in 150 orase, atat din Romania, cat si Europa, America de Nord sau Asia. 

Transparență și monitorizare

banii-nostri

Proiectul nostru de analiza (gazduit pe Facebook) a generat zeci de articole despre utilizarea banilor publici in scop personal sau al clientelei de partid, pentru achizitia de telefoane scumpe, de vacante ascunse sub numele de conferinte de perfectionare, materiale promovare, etc.

mocirla400

Proiect de monitorizare a declaratiilor de tip fake-news, a declaratiilor jignitoare sau a celor aberante pornite de politicieni, functionari publici, televiziuni sau prezentatori media. O veritabila arhiva de declaratii, investigatii sau situatii aberante, false sau jignitoare, dar adevarate.

harta-miting-cu-japca

Pe 5 iunie 2018, o data cu anuntarea contra-manifestatiei PSD (“Jos Statul Paralel!”), am primit multe semnale cu privire la modalitati de convingere neortodoxe (daca nu chiar ilegale) in directia participarii la acel miting.

Am pornit  o platforma de raportare numita MitingcuJapca.ro, care a avut un impact urias, care a generat multe discutii in spatiul public, inclusiv in media.

logo-jandarmerie

Un sistem similar de raportare am lansat datorita reprimarii violente a mitingului din 10 august 2018.

Pe AbuzurileJandarmeriei.ro, incercam sa centralizam toate plangerilor oamenilor (peste 200), sa oferim acces jurnalistilor la martori oculari ale evenimentelor si sa conturam o strategie juridica pentru a sustine in instanta victimele si pentru a impiedica abuzuri similare pe viitor.

Memorie civica

22dec

Site si miting memorial, in cadrul caruia s-au citit numele celor cazuti la revolutia din decembrie 1989.

logo-fundal-alb-

Memorialul avortului in perioada comunista. Proiect in lucru. Vom reveni cu detalii despre proiect. 

Susținere initiațive civice

imagine_profil

August 2018.  Am lucrat impreuna cu colegii nostri din zona civica si politica la un proiect de initiativa cetateneasca pentru imbunatatirea legilor electorale (OameniNoi.ro).

Voluntarii G4D au ajutat la conceptul de comunicare si pe zona de design & digital. De asemenea, am fost parte a comitetului de initiativa al proiectului. 

sa-fie-lumina-400x200

safielumina.ro este un nou proiect jurnalistic prin care un colectiv de jurnaliști din media alternativă isi propune sa investigheze cultele religioase din România.

Noi i-am ajutat, in 2018, cu implementarea unei platforme digitale, prin care informatiile sa ajunga cat mai usor online. De asemenea, i-am ajutat cu setarea donatiilor online. 

penalistan

Noiembrie 2017. Am ajutat declic.ro cu 2 site-uri de informare a publicului larg asupra pericolului care poate fi provocat de adoptarea legilor justiției, în formula propusă și promovată de majoritatea parlamentară.

TotipentruJustitie.ro redirecționează acum către penalistan.ro, o platformă care prezintă un scenariu de viitor negru. 

statup-paralel

Cu ocazia lui 1 Aprilie 2018, dupa congresul extraordinar PSD, am organizat si pentru noi – cei acuzati “stat-paralelism” – un Congres Extraordinar Al Statului Paralel, alaturi de prietenii noștri de la Funky Citizens.

O întâlnire prietenească, un carnaval cu discursuri umoristice, cu bere și cu titulaturi comice pentru fiecare participant.

fiecare-vot1-cover-800

Convinge Romania ca Fiecare Vot Conteaza! e o competitie de creatie ca nicio alta, initiata de Geeks for Democracy, Funky Citizens, Expert Forum, Forum Apulum si Declic si sustinuta de IQads, prin care iti propunem sa scoti romanii din blazare si sa-i duci in sectiile de votare.

Fiecare inscriere presupune un KV si o descriere de maxim 500 de cuvinte despre directia strategica & creativa din spatele executiei, pe una dintre cele doua categorii ale competitiei (catre alegatori si catre observatori). Poti descrie si alte executii, declinari sau actiuni de guerrilla marketing care sunt sub aceeasi umbrela creativa.

Scrisori si luari de pozitie, alaturi de zeci de alte ONG-uri sau grupuri de initiativa. Am participat la intalniri in Bucuresti si la Bruxelles cu reprezentanti europeni sau americani aflati in vizite de informare.

Start typing and press Enter to search