Aceasta a fost povestea de pana acum.
Pe scurt, un grup de oameni care in viata lor sunt programatori sau designeri sau antreprenori sau designeri sau alte chestii d-astea (oameni care nu-s tocmai pe formatul standard de activisti civici) au facut niste chestii.
Si o vor mai face, pentru ca nu exista alta cale. Nu din dorinta de a-si schimba cariera, ci din dorinta de a schimba in bine tara in care locuiesc (pentru a nu fi nevoiti sa schimbe geografic tara in care locuiesc).
Avem doi ani de existenta in care am facut niste chestii intr-o structura informala. Acum vrem sa ne organizam un pic mai bine, caci suntem poate ca acei cismari (si ei un soi de geeks medievali) care nu apuca sa lucreze la botinele proprii.
Acum, cand scriu aceste randuri este final de vara si in fata noastra se afla provocari pe termen scurt, pe termen mediu si pe termen lung.
PE TERMEN SCURT
Lupta pentru sustinerea statului de drept va continua. Vom iesi in continuare in strada, va trebui sa scriem sau sa cosemnam pozitii ale societatii civile, sa cream moduri de exprimare creativa pentru proteste, sa cream prezente digitale si platforme de agregare a abuzurilor care se vor intampla in continuare.
PE TERMEN MEDIU (1-2 ANI)
Ne asteapta o perioada de campanie electorala intinsa pe circa 20 de luni. 5 runde de alegeri, poate si unul sau mai multe referendumuri.
E nevoie sa stimulam prezenta la vot, mai ales in categoriile care exprima foarte putin.
Este nevoie sa ducem FiecareVot – initiativa de observare a alegerilor, la un alt nivel. Sa incercam sa acoperim toate cele circa 19.000 de sectii.
Este nevoie sa dublam monitorizarea a zilei efective a voturilor cu o platforma de monitorizare a activitatii media in perioadele electorale pentru a combate stirile false si atacurile nesubstantiate.
Este nevoie sa realizam o platforma prin care sa ajunga la jurnalisti informatiile cu privire la potentiale situatii de influentare a votului (mita electorala, amenintarile).
Si lupta nu se termina aici, fireste.
Pe termen lung
Conteaza educatia si constructia solida, “institutionala”. Asigurarea unor premize ca lucrurile o iau in directia cea buna. Ca eforturile noastre, acel celor interesati de viata publica, capata o structura sustenabila.
Iar aici sunt 3 discutii distincte.
- Trebuie sa cream un mediu care sa sustina din directia societatii eforturile celor implicati in activitati civice. Fie ca vorbim de sprijin financiar, asa cum facem prin Fondul prin Democratie, fie ca vorbim de sustinere cu voluntari si cu expertiza profesionala pe chestii de nisa.
Fie ca vorbim despre un sistem de distribuire a unor resurse catre acestia (ex: mobilier de birou, echipamente IT), fie ca vorbim de expunere media.
Fie ca vorbim de traininguri sau de alte modalitati educative, fie ca vorbim de mici modalitati de incentivare care conteaza in primul rand la nivelul subiectiv.
- Trebuie sa aducem in zona cetateniei active macar 10% din populatie.
Prin aceasta intelegand persoane care contribuie prin activitate de voluntariat sau prin mici donatii la activitati de construire a societatii, care au o opinie bazata de argumente despre ce se intampla in societate sau care participa in alte moduri. La nivel comunitar sau din perspectiva civica generala, in actiuni ecologice sau sociale.
Romania are un deficit de implicare enorm (suntem la circa 30% din media europeana, si undeva de 10 ori mai jos decat tarile din nordul continentului). Atata timp cat populatia nu va trece de la statutul de cetatean pasiv la cel activ in numere mari nu ne putem imagina o ancorare solida a valorilor democratice care sa reziste potentialelor furtuni.
3. Cealalta parte a populatiei. The “haves-not”. Este partea cea mai complicata a misiunii societatii civile. Una care nu poate fi indeplinita exclusiv de aceasta. Insa una in care societatea civila poate prototipiza. Poate actiona ca un startup care poate invata usor, cu costuri reduse.
Iar aceste “learnings-uri” poti ulterior sa fie scalate cu succes.
Credem ca trebuie sustinute eforturile educationale in aceasta zona.
Prin educatie civica si prin sustinerea punctuala a copiiilor/tinerilor din cele mai defavorizate categorii.
Cam acesta e road-mapul nostru. Poate nu suna foarte concret, dar in capul noastru lucrurile sunt destul de clare. Si le putem discuta impreuna ca membri ai aceleiasi echipe.