Dupa protestele masive din februarie 2017 legate de OUG 13, am participat la multe discutii publice legate de viitorul tarii noastre. Ne-am intrebat de mai multe ori cum putem face pentru a rezolva problemele acumulate in ultimele decenii, probleme privitoare la viziunile diferite despre valorile cheie care trebuie sa stea la baza unei societati.

 

De aceea, la finalul lui 2017 am comandat un sondaj partenerilor de la ISSPOL care sa incerce sa raspunda acestor intrebari. Impreuna cu ei, am creinoat o strategie care sa incerce sa descrie anumite subsectiuni din societate (stucturate in functie de preferintele politice, dar si de anumite caracteristici demografice) in functie de niste afirmatii polarizante legate de valori socio-economice.

 

Analiza cluster a descoperit 5 grupuri structurate pe 2 axe in functie de dimensiunea economica (stanga-dreapta) si cea a valorilor sociale (traditionalism – progresism) cu atitudini consistente si cu preferinte electorale distincte

 

Participanții la sondaj, selectați pentru a constitui un eșantion reprezentativ, sunt 53% bărbați și 47% femei, 56% urban și 47% rural, cu o distribuție pe vârste de 31% pentru 18-34; 33 pentru 35 – 49 de ani, 24% pentru 50 – 64 de ani și 12% pentru 65 de ani. Aceștia se declară în proporție de peste 89% religioși (33% practicanți și 56% nepracticanți) și au studii medii 42%; 28% sunt cu studii sub medie și 30% au studii superioare.

Studiul a fost desfășurat în septembrie 2017, prin metoda CATI. Marja de eroare estimată = +-3%.

 

Evenimentul de lansare, organizat de Geeks for Democracy / Fondul pentru Democractie, cu sprijinul The Institute pe data 22 februarie 2018, a beneficiat de un panel de vorbitori din care ii enumeram pe jurnalistii Lucian Mandruta, Florin Negrutiu si Moise Guran si Crenguta Rosu – specialista in comunicare.

Descărcați raportul în format PDF.

Rezultate relevante:

Peste 63% din români sunt nemulțumiți de evoluția societății și cred că Guvernul e ineficient și inutil. 86% dintre ei, indiferent de regiune, studii sau preferințe politice, cred că pentru politicieni părerea oamenilor nu contează. Datele sunt cuprinse în studiul realizat de Cult Market Research în septembrie 2017, finanțat prin contribuție deschisă de participanții la Fondul pentru Democrație. Studiul integral va fi prezentat marți, 27 februarie, de la ora 18:00, la Știrbei Center (Știrbei Vodă 104-106).

Majoritatea românilor mai crede că măsurile luate de guvern nu sunt potrivite pentru a îmbunătăți viața oamenilor: peste 73% cred că oamenii săraci au o viață mai grea pentru că măsurile luate de guvern nu îi ajută, iar peste 54% cred că aceste măsuri afectează mai degrabă negativ afacerile.

Totuși, spre deosebire de trecut, peste 82% dintre români cred că prin muncă și efort individual, fiecare are puterea de a-și influența singur viața (altfel spus, procentul celor care cred că evoluția individuală depinde de factori exteriori e de doar 18%).

În același timp, România relevată de sondaj este una destul de conservatoare. Peste 58% dintre cei chestionați cred că prioritatea oamenilor în societate e realizarea unei familii, iar cei care nu se căsătoresc și nu au copii sunt mai puțin utili societății. Sondajul indică o atitudine reținută față de homosexualitate (peste 65% dintre cei chestionați, indiferent de regiune, optând pentru descurajarea acesteia).

Românii mai cred în proporție de peste două treimi că statul ar trebui să impoziteze mai mult proprietatea și mai puțin munca. Tot 2/3 consideră că majoritatea corporațiilor fac prea mult profit. De asemenea, indiferent de opțiunile politice, românii cred că legislația de protecție a mediului este necesară (peste 84%).

În privința participării la vot, românii par că nu se duc la vot pentru că nu le convine oferta sau votează util, fără entuziasm: 53% dintre votanți au făcut-o pentru ca votul lor să nu se piardă, pentru că nu au avut cu cine altcineva sau pentru a nu câștiga ceilalți.

Participanții la sondaj, selectați pentru a constitui un eșantion reprezentativ, sunt 53% bărbați și 47% femei, 56% urban și 47% rural, cu o distribuție pe vârste de 31% pentru 18-34; 33 pentru 35 – 49 de ani, 24% pentru 50 – 64 de ani și 12% pentru 65 de ani. Aceștia se declară în proporție de peste 89% religioși (33% practicanți și 56% nepracticanți) și au studii medii 42%; 28% sunt cu studii sub medie și 30% au studii superioare.

 

https://fondulpentrudemocratie.ro/raport-romania-ce-urmeaza/

https://fondulpentrudemocratie.ro/romania-ce-urmeaza/

Linkuri video conferinta publica:

https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/423561014756123/

https://www.facebook.com/RezistentaLIVE/videos/423600101418881/

Start typing and press Enter to search