FiecareVot.ro, proiect civic al coaliției formate din Geeks For DemocracyFunky Citizens,  Expert Forum, Observatorul ElectoralCode for Romania, Rezistenta TV , Centras , TechsoupDeclicCentrul pentru Resurse Civice(Constanţa), Forum Apulum (Alba Iulia), Civica (Iaşi), Ghepart (Piteşti),  a anuntat inceperea inscrierilor ca observatori independenti.

Iată comunicatul de presă.

Mihai Șora, primul observator independent înscris pentru alegerile europarlamentare din 26 mai

După ce peste 3000 de români au dorit să fie observatori independenți la alegerile parlamentare din 2016, proiectul FiecareVot.ro deschide înscrierile pentru scrutinul europarlamentar din 26 mai. Pentru a micșora nivelul de suspiciune privind frauda electorală, sub sloganul FiecareVot contează! românii sunt invitați și anul acesta să monitorizeze votarea în secțiile din țară și din diaspora. Primele două legitimații de observator independent au fost deja emise: dl Mihai Șora și dna Luiza Șora sunt primii înscriși.

„În democrație, fiecare vot contează. Și fiecare vot trebuie să fie respectat. Iar democrația trebuie apărată.

 

De aceea, am hotărât să mă înscriu, ca observator independent, la alegerile din 26 mai.

Pentru că vreau ca aceste alegeri (și toate cele care vor urma) să fie corecte. Corecte și libere. Pentru că nepăsarea sau neatenția pot conduce, în anumite împrejurări istorice, în situațiile de cumpănă prin care trece o țară, la dictatură.

 

Să rămânem, așadar, vigilenți, cu mintea limpede și ochii larg deschiși.

 

Vă rog, oameni buni, să vă înscrieți ca observatori independenți la alegerile din 26 mai.

Cu gândul la cei care ne vor urma, la viitorul copiilor, cu gândul la România.“

Mihai Șora

 

Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma Fiecarevot.ro dezvoltată voluntar de către Geeks for Democracy, comunitate civică formată în 2016 din tineri specialiști din IT, comunicare, digital și ONG-uri. Recrutarea şi validarea observatorilor, obţinerea acreditării, organizarea sesiunilor de training online şi offline, coordonarea echipelor de observatori și susţinerea activităţii acestora în ziua alegerilor, precum şi raportarea concluziilor se realizează în parteneriat cu peste 10 organizații nonguvernamentale și civice active la nivel național: Funky Citizens, Expert Forum, Observatorul Electoral, Code for Romania, Rezistenţa TV, CENTRAS, TechSoup, Centrul pentru Resurse Civice, Forum Apulum, Civica, GHEPart.

 

Durează 5 minute să completezi formularul de înscriere și să devii observator independent la alegerile europarlamentare – poți alege localitatea în care vrei să mergi, iar dacă vrei să vizitezi mai multe secții de votare în ziua alegerilor, poți face parte dintr-o echipă mobilă, cu un alt observator.

 

Observarea alegerilor vizează exclusiv integritatea procesului electoral, de aceea, observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală. Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și o încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor.

 

Organizatorii acordă instructaj online și offline observatorilor înaintea alegerilor. În ziua scrutinului, fiecare observator va completa fişe de observare  sau va putea utiliza aplicația de monitorizare realizata de Code4 România și va fi în legătură continuă cu echipa FiecareVot, online și printr-un call-center special creat. Informațiile livrate de observatori vor fi centralizate cu ajutorul unei aplicații, iar pe baza concluziilor extrase, FiecareVot și partenerii săi vor face recomandări autorităților competente pentru o mai bună desfășurare a alegerilor viitoare.

 

”Am arătat în ultimii doi ani că românii știu să-și apere drepturile, iar dreptul de a vota este un barometru al democrației. Pe 26 mai alegem cine și cum ne reprezintă în Parlamentul European, într-un moment cel puțin dificil pentru România, din punct de vedere al valorilor europene. Dacă politicienii se mobilizează, de ce să nu o facem și noi, cetățenii? Putem să ne implicăm sau doar să ne lamentăm când ieșim cu prietenii sau pe social media. Sunt sigur că românii vor alege implicarea nu doar la vot, ci și ca observatori independenți”, spune Cătălin Teniță, unul dintre inițiatorii proiectului.

 

Proiectul FiecareVot a fost recompensat cu Premiul I la Gala Societății Civile 2017, secțiunea Comportament civic și Participare publică, precum și cu Golden Award for Excellence la Romanian PR Award, ediția a XV-a.

 

Pentru alte informații, nu ezitați să ne contactați la contact@fiecarevot.ro.

Recommended Posts

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search