Membrii inițiativelor civice din România își exprimă solidaritatea cu cetățenii care protestează pașnic în Minsk și peste tot în Belarus și în diaspora. Într-o scrisoare deschisă adresată Ambasadorului Republicii Belarus în România, dl Andrei Grinkevich, semnatarii solicită încetarea violențelor autorităților, eliberarea urgentă a persoanelor reținute și clarificarea aspectelor privind neregulile semnalate la scrutinul prezidențial de duminică, 9 august 2020.
Inițiativele civice vor organiza și un eveniment în fața Ambasadei Republicii Belarus din România, în București duminică, 16 august 2020 de la ora 19:00, la care sunt așteptați toți cei care vor să-și exprime sprijinul față de protestatarii belaruşi și respectul față de victimele violențelor.

”Scrisoare deschisă adresată Excelenței Sale, Ambasadorul Republicii Belarus în România, dl Andrei Grinkevich

Inițiativele civice din România condamnă ferm reprimarea violentă de către autorități a protestelor pașnice ale cetățenilor belaruşi ce au loc zilele acestea în capitala Minsk și nu numai. Mai mult, luăm act cu îngrijorare de suspiciunile privind aspecte de fraudare a alegerilor prezidențiale ce au avut loc în data de 9 august în Belarus. De asemenea, ne exprimăm dezacordul față de acțiunile autorităților belaruse de intimidare a reprezentanților opoziției politice și a presei din Belarus.
Libertatea de a vota, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și posibilitatea de a protesta pașnic constituie pilonii unei democrații la care cetățenii belaruși au dreptul legal și moral. În decembrie 1989, românii au plătit cu sânge aceste drepturi, încheind un lung șir de victime ale regimurilor totalitare care nu trebuie să se repete nicăieri în Europa. Ne exprimăm solidaritatea și suntem fără niciun echivoc alături de protestatarii din Belarus care își apără în mod pașnic drepturile și libertățile democratice. Condamnăm ferm reprimarea violentă a protestatarilor și solicităm eliberarea de urgență a persoanelor reținute zilele acestea. Mai mult, considerăm necesară demararea rapidă a acțiunilor în justiție ce se impun față de acei reprezentanți ai forțelor de ordine care au abuzat de funcția publică.
Totodată, amintim autorităților belaruse că pluralitatea politică și libertatea presei sunt esențiale pentru garantarea democrației și, de aceea, le solicităm să înceteze urgent orice acțiune de intimidare a reprezentanților politici ai opoziției, precum și a jurnaliștilor și reprezentanților mass-media locale și străine acreditate în Belarus. Mai mult, solicităm autorităților din Belarus să nu mai intervină în libertatea de informare a cetățenilor săi și să permită accesul la internet și orice alt instrument legal de comunicare.
Ne exprimăm speranța că autoritățile belaruse vor înțelege că în 2020 nu se mai pot întoarce împotriva propriilor cetățeni, iar singurul viitor pe care țara europeană Belarus îl poate avea este unul democratic, al respectului pentru drepturile omului și libertățile fundamentale.

Organizații semnatare
Geeks for Democracy
Comunitatea Diaspora.Ro
#REZISTENȚA
#activAG Pitești
Pentru Galați
Prieteni pentru Galați
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Reset
Forum Apulum
Rezist Constanța
Mişcarea Civică Diaspora Austria
Diaspora Milano
Asociația Rădăuțiul Civic
Dăruiește Viață
Rezist Dublin
Inițiativa Oradea
Funky Citizens
Inițiativa România
Freedom House România
Brașovul Civic
Asociația CIVICA Iași
Inițiativa Timișoara
Valea Jiului Society
Oradea Civică 2017
Societatea Studențească de Științe Politice
Voluntari în Europa
Centrul pentru Studiul Democrației
Asociația Platforma România 100
Echipa Declic
Diaspora Franța solidară cu România
Acțiunea Civică Galați
Corupția ucide
Vă vedem din Sibiu

Credit imagine: Emilian Mocanu – Forum Apulum

Recent Posts

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search