Geeks for Democracy lansează BAROC: Barometrul României Civice – cele mai calde date despre starea democrației in România

București 21 iulie 2023, organizația civică Geeks for Democracy lansează BAROC – Barometrul României Civice, un studiu cu relevanță națională dezvoltat alături de compania de sondare a opiniei publice Cult Research.

Studiul și-a propus să exploreze relația românilor cu teme, actori și instituții civice și politice care sunt foarte importante pentru starea democrației din țara noastră.

Iată câteva dintre concluziile mari ale Studiului BAROC:

40% dintre respondenți consideră extrema dreaptă benefică pentru România, în condițiile în care 63% dintre români consideră că lucrurile în țară merg într-o direcție greșită.

Se remarcă o ruptură puternică între societatea civilă organizată și cetățeni, încrederea în ONG-uri este foarte scăzută (4 din 10 români nu consideră niciun ONG de încredere), iar 45% dintre respondenți nu știu să numească un ONG.

Iar în ceea ce privește menținerea democrației în România, românii consideră că NATO are cel mai important rol, urmat îndeaproape de Uniunea Europeană.

”Studiul BAROC validează ipoteza de lucru de la care am plecat în cercetare – mare parte dintre concetățenii noștri s-au deconectat nu numai de mediul, ci și de temele civice și politice. Dar vine și cu niște concluzii paradoxale: extrema dreaptă e văzută de mulți repondenți ca benefică și în același timp principalii actori care ne apără democrația sunt două instituții internaționale. Așa că avem in BAROC un foarte bun start pentru conversații cu foarte mult sens la care invităm toți actorii implicați in menținerea democrației din România,” a declarat Paul-Ioan Kasprovschi, project manager Geeks For Democracy.

”Acest studiu este un barometru de opinie publică relevant pentru observarea unei Romanii neimplicate social si politic care se indreaptă spre o zonă a extremelor. Un reglaj important în acest sens poate fi dat de instituțiile noastre tradiționale – Biserica și armata, cât și mai noileinstituții internaționale ce de multe ori fac agenda publică – NATO și Uniunea Europeană,” aadăugat Alexandru Zodieru, doctor in sociologie, Manager General Cult Research.

Studiul BAROC s-a desfășurat in perioadă mai-iunie-iulie 2023, metoda de colectare a datelor este CATI – interviuri telefonice, iar marja de eroare este de 3,45%.

Studiul poate fi accesat aici.

Despre Geeks for Democracy:

Geeks for Democracy este o comunitate de profesionisti cu diverse abilității (IT, digital, communication, PR, legal, design) care sunt dispuși să pună la comun, în echipe de proiect, resurse, timp și cunoștințe, pentru a ajuta societatea civică și implicarea cetățenilor în deciziile care ne afectează pe toți. O parte din proiectele implementate sunt Fiecare Vot Contează, Fondul pentru Democrație, Cumpărături la Ușa Ta, Callcenter de Solidaritate.

Despre Cult Research:

Cult Research este o companie românească de cercetare de piață înființată în urmă cu 14 ani. Agenția oferă soluții de consultanță prin cercetare agilă ajutând companiile, instituțiile și organizațiile neguvernamentale (inclusiv internaționale) să-și crească performanța adaptându-se mereu în funcție de nevoile consumatorului. Serviciile oferite se adresează unor domenii cât mai variate: agribusiness, banking, auto, comunicare, administrație publică, FMCG, retail etc.
Pentru conectarea cu consumatorii din diverse medii folosim cele mai noi tehnologii de cercetare: comunități online (MROC), paneluri online de consumatori, call center remote, video online focus grupuri, agile & instant surveys.
Cult Research își dorește să contribuie la buna funcționare a societății prin oferirea de analize și informații cu privire la diferite teme de interes național. Ne folosim expertiza  pentru a oferi informații ce pot contribui la realizarea schimbărilor pe care le doresc românii. Astfel participăm la conturarea unei societăți în care calitatea vieții este îmbunătățită constant.

Pentru mai multe informații și solicitări de interviuri, vă rugăm să ne contactați la: hello@g4d.ro

Recent Posts

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search