Centrul de refugiați de la Rădăuți are un singur calculator. Sute de ucraineni, majoritatea femei și copii, ținuți cu orele pentru formalități

Societatea civilă, apel către Guvern: .Organizați birouri mobile, simplificați procedurile! Aduceți măcar încă un calculator la Rădăuți

Organizațiile Declic, Funky Citizens, Geeks for Democracy, Asociația SNK și Refugees Welcome to Romania cer Guvernului să înființeze de urgență centre mobile de înregistrare pentru refugiații din Ucraina, după ce la Vama Siret și la Centrul de Refugiați de la Rădăuți oamenii care fug de războiul din Ucraina sunt ținuți cu orele la cozi. Formalitățile durează chiar și peste 8 ore: centrul de refugiați de la Rădăuți are un singur calculator pentru procesarea cererilor de azil și nu are traducători.

“E momentul ca autoritățile să transfere resurse logistice și umane pe punctele de frontieră critice la acest moment. Oameni care fug din calea războiului nu ar trebui să se lovească de un sistem greoi și birocratic. Am încredere că autoritățile vor ține cont de recomandările noastre transmise deja în grupurile comune de lucru și coordonare”, a declarat Marian Rădună, președinte Geeks for Democracy.

Geeks for Democracy și organizațiile Declic , Funky Citizens,  Refugees in Romania, Asociația SNK fac apel la ministrul de interne, Lucian Bode, să suplimenteze urgent capacitatea de procesare a cererilor de azil! E nevoie de birouri mobile de procesare în vămi! Fluxul de refugiați crește continuu și deja capacitatea autorităților de procesare este depășită.

,,E oribil ce se întâmplă în aceste zile cu solicitanții de azil. Statul român pur și simplu își bate joc de acești oameni scăpați cu greu de război. O. S., una dintre femeile căreia îi oferim asistență, a reușit să treacă ieri, sâmbătă, granița în România, la ora 5 după-amiaza, iar astăzi, la nici la ora 14, nu are hârtiile necesare pentru a o putea duce către o cazare. Așteaptă cu alte zeci de oameni, în centrul de la Rădăuți, să o bage cineva în seamă. Funcționarii de aici par depășiți. Au un singur calculator pe care procesează cererile de azi și n-au traducători din ucraineană. Așa ca e un dialog al muților. Orele trec și statul român rămâne in aceeași incompetență, a declarat Roxana Pencea-Brădățan, coordonator campanii Declic, aflată zilele acestea în Vama Siret și la Centrul de Refugiați de la Rădăuți.

,,E momentul ca Guvernul României să iasă din această logică a lui “avem de toate”. Este un moment în care se poate realiza un parteneriat real cu societatea care vrea să ajute. E nevoie doar să ni se spună transparent de ce e nevoie și să recunoaștem când nu avem ceva’’, a declarat Elena Calistru, președinte Funky Citizens.

Din cauza birocrației complicate, multe familii sunt pur și simplu despărțite la graniță.

,,Sunt situații de criză. Cei care reușesc să intre în România sunt, majoritatea, femei, copii și bătrâni. Sunt nenumărate cazuri în care autoritățile pur și simplu le-au despărțit la graniță doar pentru că unii au buletin, iar alții pașaport. Spre exemplu, o bunică a fost dusă de autorități din Vama Siret la Centrul de Refugiați de la Rădăuți pentru că a intrat în țară cu buletinul, în timp ce fiica ei și nepoata au intrat în țară cu pașaportul și lăsate să se descurce singure. Ca să se reunească, mama și copilul trebuie să găsească singure o soluție să ajungă la centrul de la Rădăuți, unde bunica trece prin formalitățile de înregistrare pentru azilanți. Nu au resurse, nu știu altă limbă decât ucraineană. Sunt pur și simplu aberații birocratice de care nu are nimeni nevoie.’’ a declarat Anastasia Staicu de la Asociația SNK.

Organizațiile semnatare, Declic, Funky Citizens, Geeks for Democracy, Refugees in Romania, Asociația SNK cer simplificarea procedurilor, mai ales că legislația permite acest lucru.

,,România poate să ofere viză umanitară pentru toți ucrainenii. Potrivit OUG 194/12.12.2002, art. 2) Pe cale de excepţie, pentru motive de urgenţă, cu caracter umanitar sau de interes naţional ori în virtutea unor obligaţii internaţionale asumate de România, pot fi acordate vize şi străinilor care se află în posesia unor documente de trecere a frontierei de stat, a căror valabilitate este mai mică decât cea prevăzută la alin. (1), cu condiţia ca durata de valabilitate a vizei să nu o depăşească pe cea a documentului. Dacă Romania ar aplica această prevedere din lege, atunci toți acești oameni care fug să se adăpostească din calea războiului nu ar mai trebui să treacă prin procedura de azil’’, a declarat Flavius Ilioni-Loga de la Refugees welcome to Romania.

 

Recent Posts

Leave a Reply

Start typing and press Enter to search